Ministerul Apărării Naționale clarifică dezinformarea din ultimele zile privind procesul de înrolare în România. Iată care este singura situație în care armata este, de fapt, obligatori!
O serie de mesaje false au apărut în ultima vreme privind înrolarea în România. Ministerul Apărării Naționale trage un semnal de alarmă tuturor cetățenilor și anunță că armata nu trimite astfel de mesaje.
În mediul online au fost publicate tot felul de ordine false despre o posibilă înrolare în armată română. Mai mulți cetățeni au primit înștiințare cum că ar trebui să se prezinte la bazele militare din mai multe județe: Cluj, Mureș și Brașov.
MApN a clarificat situația într-un mesaj pe Facebook și a specificat că executarea serviciului militar devine obligatoriu doar în situația decretării stării de război, a stării de mobilizare precum și pe timpul stării de asediu:
”Atenție la înștiințările false trimise în numele MApN!
Vă semnalăm noi tentative de răspândire de documente și informații false în legătură cu așa-zise demersuri ale MApN pentru pregătirea mobilizării rezerviștilor. Documentele din imagini, care au fost distribuite în municipiile Cluj-Napoca și Brașov, reprezintă falsuri. În legătură cu acestea, au fost sesizate autoritățile judiciare.
Precizăm cât se poate de clar că Ministerul Apărării Naționale nu solicită astfel de date persoanelor fizice sau juridice și nu trimite înștiințări către populație în formele în care sunt redactate aceste false adrese”, se arată într-un comunicat postat pe Facebook de MApN.
MApN anunță că serviciul militar obligatoriu în România a fost suspendat prin legea nr. 395 din 16 decembrie 2005.
”Reiterăm faptul că în România serviciul militar obligatoriu a fost suspendat prin Legea nr. 395 din 16 decembrie 2005 privind suspendarea pe timp de pace a serviciului militar obligatoriu şi trecerea la serviciul militar pe bază de voluntariat.
Executarea serviciului militar redevine obligatorie DOAR în situația decretării stării de război, a stării de mobilizare, precum şi pe timpul stării de asediu (art. 3 din legea menționată). Recomandăm cetățenilor care primesc documente asemănătoare celor din imagini să nu dea curs solicitărilor, să se informeze, după caz, la centrele militare zonale, județene sau de sector pe raza cărora au domiciliul”, a mai precizat MApN.
Sursa foto: Facebook.ro